Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Mantelzorg niet verplichten

Geplaatst op 24 juli 2013

Mantelzorgers doen hun werk vrijwillig, en dat moet zo blijven. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid dat hij mantelzorgers geen zorgtaken zal opleggen. "Vrijwilligerswerk en mantelzorg kun je vanwege de aard ervan niet verplichten", schrijft Van Rijn. "Dat ga ik dus ook niet doen." Hij denkt dat mensen afhaken als ze worden overvraagd of bezuinigingen moeten opvangen.

Het kabinet wil graag dat mensen zelf meer zorgtaken op zich nemen. "We krijgen steeds meer ouderen, en de behoefte aan zorg neemt toe. Je zult ten aanzien van de lichtere vorm van zorg een beroep op de omgeving moeten doen," zei Van Rijn in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed. "Maar je moet dat verbinden aan professionele zorg."

Lijfsgebonden zorg 

Het is dan ook nadrukkelijk niet de bedoeling om mantelzorgers in te zetten voor zogenoemde lijfsgebonden zorg, zoals het wassen van iemand. Dat werk moet worden gedaan door professionals, vindt de staatssecretaris. In hun opleiding moet aandacht komen voor de manier waarop ze kunnen samenwerken met mantelzorgers.

Van Rijn wil mantelzorgers beter gaan ondersteunen. Gemeenten spelen daarin een belangrijke rol. Zij moeten er voor zorgen dat mantelzorgers worden opgevangen als de zorg hen te zwaar wordt, en dat iemand anders de zorg van hen overneemt. Bovendien moeten gemeenten zorgen voor een "blijk van waardering".

Nederland telt nu zo'n 3,5 miljoen mantelzorgers. Een groot deel daarvan doet dat werk voor langere tijd, en meer dan 8 uur per week.

Bron: NOS