Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Oudere patiƫnt fitter naar de operatietafel

Geplaatst op 04 maart 2012

Oudere patiënten zouden eigenlijk eerst moeten trainen voor zij een operatie ondergaan. Iemand die fit het ziekenhuis ingaat, herstelt sneller na een chirurgische ingreep. Dit idee is ontwikkeld en uitgewerkt door TNO. Het heet 'Better in better Out'.

Een operatie voor ouderen is topsport. Ouderen hebben te maken met complicaties bij operaties in de borst en buik en in de heup en knie. Overgewicht, suikerziekte en ademhalingsproblemen vergroten de kans op complicaties. Een oudere die fit een operatie ingaat, heeft uiteindelijk minder last van complicaties, waardoor hij langer zelfstandig kan leven. Ook het aantal sterfgevallen als gevolg van een operatie neemt hierdoor af.

Oefenen

In een aantal ziekenhuizen zijn pilots bezig. Ook in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Bij het begin van de behandeling maakt de dokter met de patiënt de afspraak: in plaats van rustig thuis af te wachten en zich te ontzien, moet hij juist een belangrijke eigen bijdrage leveren aan zijn genezing door veertien dagen voor de operatie goed te trainen. De patiënt krijgt de dagelijks oefeningen van de fysiotherapeut. Het gaat niet om trainen als in de sportschool. Het zijn oefeningen met bezigheden in het dagelijkse leven. Doorgaans dingen waartoe mensen zich niet meer in staat achtten, zoals traplopen met een emmer water.

Beter na operatie

De pilots die tot nu toe in verschillende ziekenhuizen zijn gehouden, geven aan dat meer dan 95 procent van de deelnemers fitter is geworden. De patiënten zijn daardoor ook veel beter uit de operatie gekomen. Ze herstellen beter en hebben minder complicaties dan de patiënten die de training niet hebben gedaan. Bekijk ook het filmpje Trainen voor Operatie.