Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Chilipepers goed voor het hart

Geplaatst op 04 mei 2012

Onderzoekers van de Chinese University of Hong Kong concluderen dat chilipepers goed voor het hart zijn. Dat presenteerden zij eind maart op een bijeenkomst van de American Chemical Society. Uit een eerder onderzoek kwam naar voren dat pittig eten met pepers de bloeddruk en het cholesterolgehalte kan verlagen. En dat het de vorming van bloedpropjes tegengaat. De onderzoeker Zhen-Yu Chen vertelt dat onderzoek dit bevestigt en dat de kennis over pepers is uitgebreid.

Heet stofje

De stof capsaïcine en maken cayenne, jalapeno en andere chilipepers zo heet. De studie focuste op deze stofjes. Ze bestudeerden het effect van capsaïcine bij hamsters die een cholesterolrijk dieet kregen. 'We hebben nu een beter en meer gedetailleerd beeld van hoe de capsaïcine het cholesterol en de gezondheid van de bloedvaten beïnvloedt', aldus Chen. De onderzoekers ontdekten dat capsaïcine via twee wegen de gezondheid van het hart verbetert. Het verlaagt het cholesterol door de ophopingen van cholesterol te verminderen. En door de afbraak en uitscheiding van cholesterol te bevorderen.

Geen vervanging medicijnen

Chen benadrukt dat het niet de bedoeling is dat iedereen nu grote hoeveelheden pepers gaat eten. Pepers zijn geen vervanging voor medicijnen. Het is eerder een fijn voedingssupplement voor mensen die dol zijn op heet eten. Een voedingssupplement is een voedingsmiddel dat bedoeld is als aanvulling op de normale voeding. Voor de personen die van pittig eten houden is dit goed nieuws!