Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Ouderen vaker helpen is vanzelfsprekend

Geplaatst op 17 april 2012

Directeur Aad Koster van Actiz, de organisatie van verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg in Nederland pleit in een debat over ouderenzorg voor meer hulp van de omgeving. Zelfs als onze oudere familieleden in een tehuis worden verzorgd. Koster wil Nederland voorbereiden op de grote veranderingen in de zorg die er aan komen.

Er gaat veel geld naar de zorg voor ouderen. Maar dit blijkt te weinig te zijn. En de uitgaven aan langdurige zorg nemen alleen maar verder toe. De vraag rijst waar de grenzen liggen aan de zorg. En dan gaat het niet alleen om geld. Personeel is steeds moeilijker te vinden. Dit valt veel zorginstellingen op en die hebben daar dagelijks veel last van.

Mantelzorg

Beleidsgroepen en task-forces denken na over hoe dit nu moet. Een idee is de zorg meer aan familieleden over te laten. Dit heeft natuurlijk lastige kanten. Niet alle familiebanden zijn even goed, waardoor de zorg voor je eigen vader of moeder, dochter of zoon ongemakkelijk kan zijn. En het kan zwaar zijn. Nu al geldt dat veel 'mantelzorgers', ondanks de inzet van professionals, flink worden belast. En die zorg houdt niet op als je familielid in een tehuis gaat wonen, want vaak is er ook dan nog genoeg te doen.

 

Kangeroehuizen

Een andere maatregel waar men aan denkt is om meer Kangoeroehuizen te bouwen. Dat is een woonvorm waarbij je een hulpbehoevend familielid kunt laten inwonen. Maar er is ook mentaliteitsverandering nodig. Die er voor zorgt dat mensen vakantiedagen gaan inzetten om een familielid te helpen. Ofwel dat men in Nederland leert dat zorg bij het dagelijkse leven hoort.
En dat is geen nieuws voor de Marokkaanse gemeenschap. Onder Marokkanen is het heel normaal om te zorgen voor familieleden en met respect om te gaan met de ouderen.

Zie ook: hetnieuweouderworden.nl