Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Ook in verzorgingshuis doet familie veel

Geplaatst op 13 juni 2012

Bijna 60% van de mantelzorgers vult nu al de gaten die ontstaan zijn door de bezuinigingen. Al langer was bekend dat 80% van de zorg thuis onbetaald wordt gegeven. Nu blijkt uit een meldactie van Mezzo dat ruim 80% van de mantelzorgers ook huishoudelijke en/of zorgtaken uitvoert in het verpleeg- of verzorgingshuis van hun naaste. Ruim 40% doet dit zelfs dagelijks.

'Het is niet realistisch te denken dat nog meer inzet van mantelzorgers in de ouderenzorg mogelijk is', aldus Roos Verheggen, waarnemend directeur van Mezzo. 95% van de mantelzorgers is bang dat zij in de toekomst ook de gaten moeten opvullen die ontstaan door verdere bezuinigingen en personele krapte in de zorg. Bijna 60% ondervindt dit nu al aan den lijve, blijkt uit het Nationaal mantelzorgpanel van Mezzo.

Morele druk

Hoewel mantelzorgers dit eigenlijk niet willen, voelen zij een sterke morele druk om toch nog meer te doen, omdat hun naaste anders zorg tekort komt. Zij zullen zo lang mogelijk de beste zorg blijven bieden, ook als dit ten koste gaat van de eigen gezondheid. Volgens de laatste cijfers zijn 450.000 mantelzorgers overbelast. Mezzo pleit daarom ook voor meer ondersteuning van de mantelzorger.