Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Investeer zelf in je oude dag

Geplaatst op 20 juni 2012

In een adviesrapport van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) staat dat kinderen net als vroeger meer voor hun ouders moeten gaan zorgen. De zorg voor ouderen kan door de vergrijzing alleen overeind blijven als iedereen die zich ook maar enigszins zelf kan redden of terug kan vallen op hulp uit zijn omgeving, dat zelf regelt. De raad wil dat mensen tijdig geld apart leggen om later zelf thuishulp te kunnen betalen.

Zorgverklaring.

De raad pleit ook voor een aparte verzekering komen en een zorgverklaring die ouderen moeten invullen. Een dergelijke verklaring moet bijvoorbeeld worden getekend als mensen 60 jaar worden. 'Het belangrijkste is dat mensen na gaan denken hoe zij het later willen hebben. Dat soort dingen kunnen dan in een zorgverklaring vastgelegd worden', lichtte RVZ-voorzitter Rien Meijerink toe op Radio 1.

Mentaliteitsverandering

De RVZ maakt onderscheid in 'redzame' en 'niet-redzame' ouderen. 'Die redzame ouderen moeten zichzelf kunnen redden, voor de andere mensen blijven de huidige regelingen van kracht', aldus Meijerink. De raad vindt dat politieke partijen onvoldoende rekening houden met de problemen in de ouderenzorg. De raad vindt dat de discussie nu moet worden gestart omdat het een 'enorme mentaliteitsverandering' teweegbrengt. Volgens Meijerink schuiven te veel mensen beslissingen over later voor zich uit. 'Het roer moet om', vindt hij.

Reactie PVV

De PVV reageert ontstemd op het rapport van de RVZ. 'Schokkend om te lezen dat wij weer terug moeten naar voor de oorlog en we wel miljarden in de bodemloze Europese pot storten', zegt Kamerlid Karen Gerbrands. PVV-leider Geert Wilders gaat nog een stapje verder. Hij noemt het advies om de ouderenzorg 'af te breken' walgelijk.