Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Ouderen hebben moeite met dagelijkse handelingen

Geplaatst op 28 juni 2012

Het aandeel ouderen van 75 jaar en ouder dat grote moeite heeft met simpele dagelijkse handelingen daalt. Vorig jaar had 28 procent moeite met simpele zaken als traplopen of aan- en uitkleden, een jaar eerder was dat nog 32 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vrouwen lijken vaker problemen te hebben dan mannen (35 procent tegenover 18 procent) maar het beeld is vertekend doordat vrouwen gemiddeld ouder worden. Naarmate iemand ouder wordt, loopt hij of zij ook kans op meer problemen.

Aandoeningen

Van de 55-plussers had bijna driekwart (72 procent) vorig jaar te maken met langdurige aandoeningen zoals migraine of hartproblemen. Van de 75-plussers heeft zestig procent meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Vrouwen van 55 jaar en ouder kampen vooral met gewrichtsslijtage (39 procent) en hoge bloeddruk (36 procent). Mannen in die leeftijd kampen vooral met hoge bloeddruk (dertig procent). Gewrichtsslijtage komt bij hen met 22 procent op de tweede plaats.

Onderzoek migranten

Het nationaal ouderenzorg wilt nagaan hoe dit voor ouderen met een niet-westerse afkomst uitpakt. Middels de Minimale Data Set- studie (MDS) wordt er gekeken waar de zorg voor deze ouderen verbeterd kan worden en welke aanpassingen er in de toekomst verricht moeten worden. Help mee en vul ook de MDS studie in!