Een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik

Het ziekenhuis

Hoe werkt het ziekenhuis?

Het kan zijn dat de huisarts je doorverwijst naar een specialist, een dokter die meer weet over een bepaalde ziekte. Zo’n specialist werkt in een ziekenhuis. Als de huisarts je doorverwijst voor verder onderzoek, dan kom je terecht in de polikliniek van het ziekenhuis, ook wel poli genoemd. Is er bijvoorbeeld iets met je hart, dan ga je naar de poli Cardiologie. Na het onderzoek en het gesprek met de specialist mag je weer naar huis. Meestal wordt gelijk een volgende afspraak op de poli gemaakt. Dan krijg je de uitslag van het onderzoek te horen, welke behandeling eventueel nodig is en of je daarvoor moet terugkomen naar het ziekenhuis.

Dagbehandeling

Voor een kleine ingreep of operatie is een dagbehandeling voldoende. Je hoeft dan niet in het ziekenhuis te blijven slapen. Van tevoren krijg je informatie hoe je je kunt voorbereiden, wat er precies gaat gebeuren en wat je moet meenemen.

Opname

Soms is het nodig dat je in het ziekenhuis opgenomen wordt. Bijvoorbeeld als je geopereerd moet worden en eerst een tijdje moet herstellen voor je weer naar huis mag.

Eerste hulp

Slachtoffers van een ongeval, of patiënten met plotselinge ernstige klachten kunnen terecht op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Deze heet ook wel Eerste Hulp. Je kunt daar alleen heen als het ernstig is en je onmiddellijk geholpen moet worden.

Het bezoek voorbereiden

Als je met je naaste meegaat naar het ziekenhuis, helpt het om het gesprek voor te bereiden.

  • Schrijf de klachten op: waar heb je pijn, wanneer?

  • Maak een lijstje van de medicijnen die je naaste gebruikt. Noem ook de zelfzorgmedicijnen die je bij een drogist koopt, zoals paracetamol of ibuprofen.

Schrijf ook op welke vragen je aan de arts wilt stellen. Bijvoorbeeld:

  • Als er onderzoek nodig is: hoe gaat dat, doet het pijn, zijn er risico's?

  • Wanneer is de uitslag van het onderzoek bekend?

  • Wat houdt de behandeling in? Hoe lang duurt het voordat de klachten weg zijn? Zijn er risico's aan de behandeling? Wordt je naaste weer helemaal beter?

  • Meer gesprekstips nodig? Gebruik de checklist specialist

Veilig met medicijnen

Het is heel belangrijk dat de specialist in het ziekenhuis weet welke medicijnen je naaste gebruikt. Bij de apotheek kun je een overzicht hiervan krijgen. Controleer of het overzicht klopt en vul zo nodig aan. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen van de drogist of supermarkt, zoals pijnstillers. Neem het overzicht mee naar het ziekenhuis. Vertel het de specialist ook als je naaste medicijnen of kruiden uit het land van herkomst gebruikt.

Handig om te weten

  • Voor een eerste afspraak op de poli heb je altijd een verwijsbrief van je huisarts nodig.

  • Als de arts een ingrijpende behandeling (of onderzoek) wil doen, dan kan het soms goed zijn om bedenktijd te vragen. Je kunt er dan thuis rustig over nadenken of bij een andere arts om advies vragen (second opinion).

  • Via de website van Zorgkaart Nederland kun je je ervaring delen die je hebt met een ziekenhuis. Ook kun je zien welke ziekenhuizen er allemaal bij jou in de buurt zijn en wat de ervaringen zijn van anderen.

Meer informatie

Laatste update op 15-07-2013